Afaceri Verzi

Afaceri de succes şi posibilitaţi de afaceri în economia verde

         Walney Offshore este un parc eolian dezvoltat de compania daneză DONG Energy în vestul Marii Britanii şi a fost desemnată cea mai profitabilă afacere ''verde''. Acesta se deosebeşte de celelalte parcuri eoliene prin faptul că este amplasat în mijlocul marii şi prin faptul că este cel mai mare parc eolian din lume, având 102 turbine la care se vor adauga încă 51 în următorii ani (acesta are capacitatea de a alimenta 320.000 de locuințe cu energie electrică). În 2010 această companie a obținut venituri de aproximativ 15 miliarde de dolari şi în 2011 acestea au crescut cu 59% fiind considerată cea mai profitabilă companie ce acţionează în acest domeniu. 

Din anul 2010 s-a început clasificarea afacerilor din economia verde, clasificare ce poartă numele de ''Green Business Awards'' şi în fiecare an desemnează un câştigător pe baza a mai multor criterii printre care, profitabilitatea întreprinderii şi alţi indicatori economici, însă criteriile de bază sunt considerate cele legate de evoluția tehnologiilor.


În anul 2011 compania desemnată pe primul loc este Uptown Oil din Londra, Marea Britanie, această companie a dezvoltat un întreg sistem 100% ecologic prin care produce bio-diesel şi ulei din floarea soarelui. Sistemul se bazează pe colectarea uleului alimentar folosit în locuinţe şi restaurante (în mare parte este uleiul pe care îl produc - sistem buy back) şi producerea de bio-diesel 100% ecologic care ajunge în rezervoarele utilajelor cu care lucrează propriile culturi de floarea soarelui, însă o mare parte din bio-dieselul produs este vândut. Clientul principal al companiei este cea mai mare companie de taxi din Londra şi piaţa acestei companii este în continuă creştere.


          Acoperișurile verzi câștigă tot mai mult teren în arhitectura modernă și nu sunt doar o tendință estetică, ci prezintă în același timp avantaje economice și ecologice de necontestat. În Germania, în acest moment, 10% din totalul acoperișurilor sunt verzi, iar în Elveția normele legislative impun ca orice acoperiș nou construit, mai mare de 500 de mp, să fie realizat utilizând un astfel de sistem.
În România piaţa este încă emergentă, iar companiile ce acționează în acest sector sunt relativ puţine, ceea ce poate înseamnă că încă mai există oporunitatea pătrunderii pe piaţă dar şi faptul că cererea pentru astfel de construcții este scăzută datorită structurii clădirilor.